Vendi që ndalon përdorimin e fjalës ‘koronavirus’ dhe nuk lë askënd të vesh maska mbrojtëse

Bota

Qeveria autoritare e Turkmenistanit ka ndaluar të gjitha përdorimet e fjalës “koronavirus” nga ligjërimi publik në një përpjekje të çuditshme për të kontrolluar çdo përmendje të sëmundjes COVID-19.

Media e kontrolluar nga shteti është urdhëruar të mos përdorë fjalën dhe policia po arreston qytetarë që thonë “koronavirus” ose veshin maska ​​për fytyrën në publik, sipas Reporterëve pa Kufij (RSF), një OJQ ndërkombëtare e përkushtuar për promovimin e fjalës së lirë.

RSF citon Kronikën e Turkmenistanit, një nga “burimet e pakta të lajmeve të pavarura” të vendit në raportimin e tij. Kronika botoi një histori në fillim të këtij muaji që tregon se “koronavirus” është hequr nga të gjitha pamfletet e Ministrisë së Shëndetësisë të shtetit.

“Autoritetet turkmane kanë jetuar deri në reputacionin e tyre duke miratuar këtë metodë ekstreme për zhdukjen e të gjitha informacioneve në lidhje me koronavirusin,” tha Jeanne Cavelier, drejtuese e tryezës së Evropës Lindore dhe Azisë Qendrore të RSF, në një deklaratë.

“Ky mohim i informacionit jo vetëm që rrezikon qytetarët turkmenë, por gjithashtu forcon autoritarizmin e imponuar nga Presidenti Gurbanguly Berdymukhamedov. Ne i bëjmë thirrje komunitetit ndërkombëtar që të reagojë dhe ta çojë atë në përgjegjësi për shkeljet e tij sistematike të të drejtave të njeriut.”

Turkmenistani është një komb i mbyllur me rreth 5.8 milion njerëz në kufi me Iranin. Udhëheqësi i saj, Presidenti Berdymukhamedov, është një burrë i fortë në të njëjtën mënyrë si Presidenti rus Vladimir Putin. Ai gjithashtu kryeson një “vrimë të zezë” të informacionit publik, sipas RSF.

RSF thotë se Turkmenistani është vendi më i keq në botë për lirinë e shtypit, edhe pas Koresë së Veriut. Berdymukhamedov gjithashtu ka një “rekord të ashpër të të drejtave të njeriut” për të ndëshkuar brutalisht “të gjitha format e paautorizuar të shprehjes fetare dhe politike”, sipas një raporti të të Drejtave të Njeriut (HRW) botuar në fillim të këtij muaji.

Në mungesë të shkencës ose fjalëve të caktuara, qeveria e Turkmenistanit ka promovuar librat e Presidentit Berdymukhamedov në lidhje me fuqitë medicinale të çajit dhe të temjanit. Për shembull, më 13 mars, qeveria u tha njerëzve që të përdorin tymin nga djegia e bimëve për të “parandaluar sëmundje të ndryshme infektive”, duke përmendur librat e presidentit.

Vendi ka mbyllur shumë dyqane, shkolla dhe kufij  në mënyrë që të ndalojë virusin, sipas Radio Azatlyk.

“Në të njëjtën kohë, autoritetet e vendit nuk i informojnë qytetarët për koronavirusin, por marrin masa për të shtypur panikun në mes të popullatës,” thuhet në njoftim.

Turkmenistani nuk ka raportuar asnjë rast të koronavirusit në Organizatën Botërore të Shëndetit, sipas të dhënave të OBSH nga 30 mars.