Trump apo Biden – kush prin në sondazhet e zgjedhjeve në SHBA

0
11

Votuesit në Amerikë do të vendosin më 3 nëntor nëse Donald Trump do të mbetet në Shtëpinë e Bardhë për katër vjet të tjera.

Presidenti republikan po sfidohet nga i nominuari i Partisë Demokratike, Joe Biden, i cili njihet më shumë si nënkryetar i Barack Obamas por ka qenë në politikën amerikane që nga vitet 1970.

Ndërsa afrohet dita e zgjedhjeve, kompanitë e sondazheve do të përpiqen të vlerësojnë situatën, duke pyetur votuesit se cilin kandidat preferojnë.

Në këtë drejtim, BBC, ka ndjekur disa sondazhe dhe përpiqet të zbulojë se çfarë mund dhe çfarë nuk mund të na tregojnë se kush do të fitojë zgjedhjet, 

Biden udhëheq në sondazhet presidenciale kombëtare

Sondazhet kombëtare janë një udhëzues i mirë për sa i popullarizuar është një kandidat në të gjithë vendin në tërësi, por ato nuk janë domosdoshmërisht një mënyrë e mirë për të parashikuar rezultatin e zgjedhjeve.

Në vitin 2016, për shembull, Hillary Clinton udhëhoqi në sondazhe dhe fitoi gati tre milionë vota më shumë se Donald Trump, por megjithatë humbi – kjo për shkak se SHBA përdor një sistem kolegji elektoral, kështu që fitimi i më shumë votave nuk ju fiton gjithmonë zgjedhjet.

Me këtë vërejtje mënjanë, Joe Biden ka qenë para Donald Trump në shumicën e sondazheve kombëtare që nga fillimi i vitit.

Ai ka qëndruar rreth 50% në muajt e fundit dhe ka pasur një epërsi prej 10 pikësh në disa raste.

Kush është përpara në sondazhet kombëtare?

Në vitin 2016 sondazhet ishin shumë më pak të qarta dhe vetëm disa pikë përqindje ndanë zotin Trump dhe rivalin e tij të atëhershëm Hillary Clinton në disa pika ndërsa dita e zgjedhjeve po afrohej.

Cilat shtete do të vendosin për këto zgjedhje?

Siç e zbuloi rasti i zonjës Clinton në vitin 2016, numri i votave që fitoni është më pak i rëndësishëm sesa ku i fitoni.

Shumica e shteteve pothuajse gjithmonë votojnë në të njëjtën mënyrë, që do të thotë se në të vërtetë ka vetëm një grusht shtetesh ku të dy kandidatët kanë një shans për të fituar.

Këto janë vendet ku zgjedhjet do të fitohen dhe humbin dhe njihen si shtete të “fushës së betejës”.

Në sistemin e kolegjit elektoral që SHBA përdor për të zgjedhur presidentin e saj, secilit shtet i jepet një numër votash bazuar në sa anëtarë dërgon në Kongres – Dhoma dhe Senat.

Një total prej 538 votash të kolegjit elektoral janë në pritje, kështu që një kandidat duhet të arrijë 270 për të fituar.

Disa shtete të “fushës së betejës” kanë shumë më tepër vota të kolegjit elektoral se të tjerët, kështu që kandidatët shpesh kalojnë shumë më shumë kohë duke bërë fushatë në to.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here