Ballina Shëndetësia Terapistët tregojnë disa mënyra se si të minimizoni nervozën dhe të zgjidhni...

Terapistët tregojnë disa mënyra se si të minimizoni nervozën dhe të zgjidhni problemet

Bëni gjithçka që duhet të bëni që ju ndihmon të qetësoheni. Nëse keni nevojë të largoheni nga dhoma për disa minuta, bëni kështu. Mund të jetë një ide e mirë të aktivizoheni, pasi studimet tregojnë se ushtrimet mund të kenë një efekt pozitiv në zemërim. Pavarësisht, ajo që bëni për të sjellë veten në realitet varet nga ju.
 

Bëni një shëtitje

Dëgjoni pak muzikë.

Grushtoni një jastëk

Bëj një dush

Praktikoni meditimin e frymëmarrjes së thellë ose të vëmendjes

Luaj një lojë video

Bëni veprimin që ju nevojitet për të qetësuar dhe zgjidhur problemet

Identifikoni situatën që shkakton emocionet: Ju keni planifikuar të bëni vetë një dhuratë të bukur për një anëtar të familjes, por pritjet tuaja ishin shumë të mëdha. Dhurata nuk shkon siç është planifikuar.
Modifikimi: Zgjidhni një dhuratë të bërë vetë nga ju që është brenda aftësive tuaja për ta bërë mirë.
 
Vlerësoni se si ta zgjidhni problemin
Në një moment të zemërimit tuaj, duhet të pyesni veten se a ka ndonjë çështje këtu? Pasi të jeni qetësuar pak, shikoni përsëri problemin. Pyesni veten:
 
 
 

A u përkeqësua apo u krijua kriza për shkak të emocioneve të mia?

A ka ndonjë faktor të jashtëm që shkakton një reagim joproporcional ndaj rrethanave të mia, siç është mungesa e gjumit ose lodhja?

A është ky një problem për mua për shkak të përvojave dhe traumave të së kaluarës që nuk ka gjasa të mbarten në momentin e tanishëm?

A ka probleme më të rëndësishme nën atë në sipërfaqe?

A ka ndodhur kjo më parë? Nëse po, si e trajtova atëherë? A do të funksiononte tani ajo metodë?

 

Bëni modifikime

Identifikoni situatën që shkakton emocionet: Ju keni planifikuar të bëni vetë një dhuratë të bukur për një anëtar të familjes, por pritjet tuaja ishin shumë të mëdha. Dhurata nuk shkon siç është planifikuar.
Modifikimi: Zgjidhni një dhuratë të bërë vetë nga ju që është brenda aftësive tuaja për ta bërë mirë.
 
Vlerësoni se si ta zgjidhni problemin
Në një moment të zemërimit tuaj, duhet të pyesni veten se a ka ndonjë çështje këtu? Pasi të jeni qetësuar pak, shikoni përsëri problemin. Pyesni veten:
 
 
 

A u përkeqësua apo u krijua kriza për shkak të emocioneve të mia?

A ka ndonjë faktor të jashtëm që shkakton një reagim joproporcional ndaj rrethanave të mia, siç është mungesa e gjumit ose lodhja?

A është ky një problem për mua për shkak të përvojave dhe traumave të së kaluarës që nuk ka gjasa të mbarten në momentin e tanishëm?

A ka probleme më të rëndësishme nën atë në sipërfaqe?

A ka ndodhur kjo më parë? Nëse po, si e trajtova atëherë? A do të funksiononte tani ajo metodë?

 

Shpërndajini

Ndarja e emocioneve tuaja mund të ndihet mjaft katarake, sipas Bonior. Por duhet të keni kujdes se me kë i ndani këto gjëra. Jo të gjithë do të jenë të përgatitur të dëgjojnë atë që ju keni për të thënë, dhe disa nuk do të jenë mbështetës ose vlerësues i jush pavarësisht se sa afër jush janë me ju.
Është një ide e mirë të zgjidhni miq të ngushtë, të besuar ose familjarë për të diskutuar këto probleme me të. Ekziston edhe mundësia për të shkuar te një terapist ose këshilltar për një mendim të paanshëm, të jashtëm mbi situatën.

- Artikull i sponzorizuar -

në fokus

Konsumoni më pak kripë dhe sheqer

Kripa dhe sheqeri, ato duken kaq të padëmshme, kaq themelore, aq thelbësore. Megjithatë, rritja e shpejtë e pranisë së tyre në gjithçka,...

Reforma Zgjedhore bllokon Shqipërinë/ Merkel: Nuk ka negociata

Nuk do të ketë një vendim për nisjen zyrtare të procesit të negociatave mes Shqipërisë dhe Bashkimit Europian brenda vitit 2020.Në mbledhjen...

Ismaili: Pas propozimit të PDK-së, trafiku urban falas në Prishtinë

Nga sot Komuna e Prishtinës do të ofrojë shërbimet e Trafikut Urban falas për të gjithë qytetarët që udhëtojnë në Prishtinë.Ky vendim...

Qytetarët ia shohin sherrin pështjellimit në rrugën e Vushtrrisë: Aksident i rëndë me të lënduar

Një aksident me të lënduar ka ndodhur para pak minutash në një kryqëzim rruge në Vushtrri.Mësohet se ka të lënduar pasi goditja...