Studim: Personat që kanë kaluar Covid-19 kanë probleme me kujtesën

Bota Lajme Shëndetësia

Jeni të shpërqëndruar, harroni shpesh gjërat që duhet të bëni, jeni të zhytur në një lloj mjegulle mendore edhe muaj pasi keni kaluar Covid-19.

Këto janë disa efeket që Cvoid-19 le pasi ju e kaloni. Një studim i botuar në revistën Brain Sciences dhe i koordinuar nga Universiteti Shtetëror vlerësoi funksionet njohëse të pacientëve që ishin pranuar në pavijonet Covid midis shkurtit dhe prillit të vitit të kaluar.

“Tashmë në maj, kur filluam të kontrollonim pacientët e parë që ishin shëruarnga Covid, kishte nga ata që na thanë” doktor jam mirë fizikisht, madje nuk kollitem më, por i harroj gjërat ” Nuk mund të përqendrohem, shpesh luftoj edhe thjesht për të thirrur “- thotë Alberto Priori, drejtori i klinikës neurologjike të kampusit universitar në San Paolo.

Studiuesit, disa muaj më vonë, iu nënshtruan një serie testesh njohëse për 38 persona midis 22 dhe 74 të cilët nuk kishin probleme me kujtesën ose vëmendjen para se të sëmureshin dhe të përfundonin në spital për shkak të Covid-19.

Rezultati? Gjashtëdhjetë përqind e atyre që u rikuperuan pesë muaj pas daljes nga spitali ende kishin ngadalësim mendor dhe shurdhim, 20 përqind “vështirësi objektive të kujtesës”. Çrregullimet që nuk shoqërohen me depresionin, theksojnë studiuesit, por lidhen me ashpërsinë e dështimit relativ të frymëmarrjes gjatë fazës akute të sëmundjes.