Simptomat që tregojnë se vuani nga mungesa e serotoninës dhe çfarë të bëni në të tilla raste

Showbiz

Serotonina është një nga neurotransmetuesit më të rëndësishëm. Detyra e saj është të transmetojë mesazhe nga njëra pjesë e trurit në tjetrën. Nëse serotonina është prodhuar në mënyrë të mjaftueshme dhe nëse funksionon në mënyrë efektive, mekanizmat themelorë si gjumi, epshi, gjendja shpirtërore dhe uria do të funksionojnë në mënyrë korrekte, në rast të kundërt shfaqen çrregullime.

Këto çrregullime të shkaktuara nga prodhimi i pamjaftueshëm ose dëmtimi i serotoninës mund të përfshijnë ankth, panik, zemërim, depresion, lodhje, vështirësi në të nxënë.

Le t’i shikojmë ato në mënyrë më të detajuar.

Pagjumësia. Serotonina ka të bëjë me prodhimin e melatoninës dhe për këtë arsye me mekanizmin që rregullon ciklin gjumë-zgjim. Nëse nivelet e saj janë të pamjaftueshme, personi mund të ketë vështirësi për të fjetur dhe cilësia e tij e gjumit zakonisht përkeqësohet.

Ankthi. Nivelet e ulëta të serotoninës gjithashtu mund të shkaktojnë ankth të përgjithësuar, çrregullim obsesiv-kompulsiv dhe panik. Këto simptoma vërehen tek njerëzit që nuk kanë nivele të mjaftueshme të serotoninës për shkak të gjenetikës ose sëmundjeve.

Probleme me tretjen. Kohët e fundit u zbulua se sasia më e madhe e serotoninës nuk është ajo që prodhohet nga truri, por ajo e sekretuar nga zorrët. Në të dy sistemet ajo luan një rol kryesor. Si provë, duket se ka një lidhje të ngushtë, për shembull, midis sindromës së zorrës së irrituar dhe niveleve të serotoninës, megjithëse mekanizmat e këtij ndërveprimi nuk janë akoma të qarta.

Lodhje kronike. Nivelet e ulëta të serotoninës gjithashtu mund të shkaktojnë një ndjenjë të lodhjes kronike. Rivendosja e niveleve të sakta mund t’i japë trupit tuaj një rënie të shëndetshme.

Problemet njohëse. Serotonina është thelbësore për zhvillimin e të menduarit logjik dhe racional dhe në veçanti ka një rol themelor në rregullimin e kujtimeve.

Uria për ëmbëlsira dhe karbohidrate. Nëse serotonina është e ulët, trupi mund të përgjigjet duke shkaktuar uri për ëmbëlsira ose karbohidrate. Marrja e këtyre ushqimeve gjeneron një rritje të serotoninës, por zakonisht kjo kthehet shumë herët në nivelet e mëparshme.

Metodat natyrore. Para se të perdorni ilaçe, këshillohet që të përpiqeni të ushtroheni më shumë, të jetoni jashtë, të ndiqni një dietë të shëndetshme. Këshillohet gjithashtu që të eliminoni ose zvogëloni kafeinën, yndyrnat e ngopura dhe sheqernat e thjeshtë. Në vend të kësaj, konsumoni fruta, perime dhe vitamina të mira.