Ballina Lajme Lugina Sa janë efektivë dezinfektuesit, dhe sa herë në ditë duhet ta përdorni...

Sa janë efektivë dezinfektuesit, dhe sa herë në ditë duhet ta përdorni atë

Sanitizuesit e duarve konsiderohen efektivë kur përmbajnë të paktën 60 për qind alkool, sipas Qendrës Amerikane për Kontrollin e Sëmundjeve.

Këshillohet gjithashtu larja e duarve tërësisht me sapun dhe ujë si linja e parë e mbrojtjes.

“Një nga arsyet pse dezinfektuesit e duarve ndihmojnë në mbrojtjen e ngjitjes së virusit është se ju duhet t’i fërkoni me duar. Fërkimi në pëllëmbën tuaj ndihmon në shkatërrimin e viruseve dhe baktereve që ju sëmurin”, shpjegon Purvi Parikh, specialist i sëmundjes infektive në Langone Center Center në Nju Jork.

Për t’u mbrojtur sa më shumë me dezinfektuesin tuaj, ndiqni këto rregulla:

Përdorni sasi të mjaftueshme

Ky nuk është një moment për të kursyer. Shtrydhni sasi të bollshme të dezinfektuesit në pëllëmbë.

Mbuloni plotësisht pëllëmbët tuaj me dezinfektues

Fërkoni pëllëmbët pak dhe rreth secilit gisht. Edhe pse mund të keni prekur duart tuaja vetëm me gishtat dhe pëllëmbët, mikroorganizmat kanë rrugën e tyre dhe udhëtojnë shumë shpejt pasi të arrijnë në lëkurë.

“Vendi ku mikroorganizmat e dëmshëm janë veçanërisht të dashur për t’u fshehur është nën thonj, kështu që sigurohuni që t’i fërkoni me dezinfektues”, paralajmëron Dr. Parikh.

Fërkoni derisa të thahen

Hapi i fundit në pastrimin e duarve tuaj është tharja.

“Në mënyrë që dezinfektuesi të tregojë vërtet gjithë efektivitetin e tij në shkatërrimin e baktereve dhe viruseve, ai duhet të fërkohet në duart e tij derisa të thahet vetë. Kjo duhet të zgjasë të paktën 20 sekonda. Ju fshini ‘tepricën’ e lagur nga duart tuaja, në të vërtetë do të hiqni të gjithë alkoolin nga duart tuaja – dhe është ai që duhet të shkatërrojë mikroorganizmat “, tha Parikh.

Lani duart kur të keni mundësi

Parikh thotë se një person mesatar mund të përdorë një dezinfektues pesë deri në shtatë herë në ditë pa e vënë veten në rrezik, pasi shumë shpesh përdorimi i tyre do të vrasë baktere të mira, gjë që i hap rrugën zhvillimit të sëmundjeve autoimmune.

- Artikull i sponzorizuar -

në fokus

Publikohet fotografi e rrallë e Adem Jasharit me shokët në shkollë

Ramadan Kaqkini është njëri ndër shokët dhe bashkëmoshatarët e Adem Jasharit. Shoqëria e tij me komandantin legjendar filloi në vitin 1972 atëherë...

Adem Jashari, simboli i pavarësisë së Kosovës

Në përleshjet që vazhduan deri më 7 mars, forcat serbe masakruan mbi 50 anëtarë të familjes Jashari dhe mysafirët e tyre, në...

Barku i fryrë dhe i fortë: Të gjitha shkaqet, simptomat dhe si ta parandaloni atë

Nuk është gjithmonë e lehtë të bësh një diagnozë nëse nuk shoqërohet me simptoma të tjera dhe ekziston një tendencë për ta...

14 komuna në zonë të kuqe në situatën me COVID-19

Gjithsej 14 komuna bëjnë pjesë në zonën e kuqe sipas kategorizimit të ri nga Ministria e Shëndetësisë.Nga sot e deri më 12...