Pse fëmijët ndryshojnë ngjyrën e syve?

Shëndetësia

Ngjyra e syve të foshnjave në të vërtetë varet nga melanina, një proteinë e sekretuar nga qelizat speciale të quajtura melanocite që gjithashtu i japin ngjyrën lëkurës së bebes tuaj. 
Meqenëse melanocitet reagojnë ndaj dritës, në lindje një fëmijë mund të ketë sy që duken gri ose blu kryesisht për shkak të mungesës së pigmentit dhe sepse ai ka qenë në një bark të errët deri më tani. 
Më vonë, pasi ai është i ekspozuar më shumë dritës, me kalimin e kohës (madje edhe disa vjet) ngjyra e syve të tij mund të ndryshojë.
Nëse melanocitet sekretojnë vetëm pak më shumë melaninë, një fëmijë mund të ketë sy blu. Vetëm pak më shumë melaninë dhe sytë e tij do të jenë jeshilë ose lajthi. Sytë kafe, të cilët janë më të zakonshmit, janë rezultat i melanociteve shumë aktive që sekretojnë shumë melaninë. Sytë kafe ka të ngjarë të mbeten kafe gjatë gjithë jetës.