Navalni: Jam i mbyllur në një kamp përqendrimi

Bota Lajme

Moskë, 15 mars  – Lideri i opozitës ruse, Aleksej Navalni, konfirmoi zhvendosjen e tij në një burg në qytetin Pokrov, i cili në një postim në Instagram, e cilësoi institucionin si “një kamp përqendrimi”.
Ai tha se është zhvendosur në burgun IK-2 para tre ditësh dhe se është mirë. “Më duhet të pranoj se sistemi rus i burgjeve më befasoi. Nuk kisha ide se mund të bëhej një kamp i vërtetë përqendrimi, 100 kilometra nga Moska”, shkroi Navalni në Instagram.
“Kjo është ajo që unë e quaj shtëpia ime e re: kampi ynë miqësor i përqendrimit”, shtoi ai.
Më 3 mars, Navalni është zhvendosur në Qendrën e paraburgimit nr. 3, në qytetin Kolçugino. Ai është arrestuar në Moskë në janar, menjëherë pasi është kthyer nga Gjermania, ku është shëruar nga helmimi me agjent nervor.
Navalni është helmuar në muajin gusht, në një fluturim drejt Siberisë, ndërsa laboratorët perëndimorë kanë treguar se agjenti i përdorur në sulm ka qenë noviçok.

Navalni ka fajësuar presidentin e Rusisë, Vladimir Putin, për urdhërimin e sulmit ndaj tij, por Kremlini e ka mohuar përfshirjen.
Në fillim të shkurtit, një gjykatë në Moskë ka konstatuar se Navlni, gjatë kohës sa ka qenë në Gjermani, ka shkelur dënimin me kusht, të shqiptuar më herët për një rast të përvetësimit të fondeve.
Gjykata ka urdhëruar Navalnin që të shërbejë dy vjet e gjysmë në burg.
Në fillim të këtij muaji, SHBA-ja dhe Bashkimi Evropian kanë sanksionuar disa zyrtarë rusë për, siç është thënë, përfshirje në helmimin e Navalnit.
Duke reaguar pas sanksioneve, Moska e ka porositur Perëndimin që “të mos luajë me zjarr”./Koha.mk