Mijëra gra mund të kenë kancer të gjirit dhe nuk e dinë

Shëndetësia

Mbi 10 mijë njerëz kanë filluar trajtimin për kancer të gjirit në Angli që nga fillimi i pandemisë, tregon një studim i ri .

Shumica e këtyre rasteve ka të ngjarë të jenë njerëz që ende nuk janë diagnostikuar dhe janë në fazën e hershme të sëmundjes sipas Cancer Research UK (CRUK), transmeton Klan Kosova.

Rreth 38,000 njerëz filluan trajtimin për të gjitha llojet e kancerit në Angli në vitin 2020, përfshirë 10,600 pacientë me kancer gjiri.

CRUK tha se vdekjet nga kanceri i gjirit arritën një minimum prej të gjitha kohërave para pandemisë, por kjo ngriti shqetësime se ky progres mund të ‘ngadalësohej’.

Michelle Mitchell, shefja ekzekutive  Cancer Research në Mbretërinë e Bashkuar, tha: “Këto shifra janë shqetësuese dhe ne mund të shohim progres të ngadaltë gjatë viteve të ardhshme pasi zbulohet efekti i vërtetë i pandemisë. NHS po tregon shenja të rimëkëmbjes, por ende duhet një përpjekje e madhe për të pastruar ngarkesën e kancerit sa më shpejt të jetë e mundur për të ndihmuar në shmangien e vdekjeve të parandalueshme nga kanceri si pasojë e pandemisë”.

“Qeveria duhet të sigurojë që ka mjaft fonde për stafin, pajisjet diagnostikuese dhe kërkimin e nevojshëm për të përmirësuar kujdesin ndaj kancerit në të gjithë Mbretërinë e Bashkuar në një periudhë afatgjatë, kështu që pacientëve me kancer u jepet shansi më i mirë për të luftuar sëmundjen e tyre”.

Kanceri i gjirit mund të ketë disa simptoma, por simptoma e parë e dukshme është zakonisht një gungë ose zonë e indeve të trasha të gjirit.

Sipas NHS, shumica e gungave të gjirit nuk janë kancerogjene, por gjithmonë është më mirë t’i kontrolloni ato nga një mjek.

Ju gjithashtu duhet të vizitoni një mjek të përgjithshëm nëse vëreni ndonjë nga këto simptoma:

Një ndryshim në madhësinë ose formën e njërit ose të dy gjinjve

Shkarkim nga thithat tuaja, të cilat mund të jenë me gjak

Një gungë ose ënjtje në secilën prej sqetullave tuaja

Gërvishtje në lëkurën e gjinjve tuaj

Një skuqje në ose rreth thithave tuaj

Dhimbja e gjirit nuk është zakonisht një simptomë e kancerit të gjirit./KlanKosova