Letër psikologes/ A duhet t’i jap fëmijës tim adoleshent shumë para?

Uncategorized

Përshëndetje. A duhet t’i jap fëmijës tim adoleshent shumë para, si mund ta edukoj me vlerën e parasë?Ju falënderoj e suksese!
Psikologia Enertila Bekteshi, përgjigjet!
Përshëndetje!Ju faleminderit për pyetjen tuaj. Të gjithë prindërit duhet të menaxhojnë tekat e fëmijës së tyre. Kjo duhet sepse fëmijët nuk e dinë vlerën e parave, prandaj është e nevojshme që babai dhe nëna e tyre t’i mësojnë ata. Gjëja më e mirë është të fillojmë t’u shpjegojmë fëmijëve se paratë nuk duhet të harxhohen që në moshë shumë të re. Ata duhet të kuptojnë se paratë janë një pasuri e rëndësishme që nuk duhet të harxhohen kot. Shpjegoni ndryshimin midis gjërave që i duhen familjes dhe gjërave që ata dëshirojnë. Gjëja e rëndësishme është përfshirja e fëmijëve në diskutime rreth parave. U jepni atyre disa përgjegjësi dhe një mundësi për të menaxhuar paratë që në moshë të vogël në mënyrë që ata të kuptojnë vlerën e tyre. Me adoleshentin tuaj, filloni të diskutoni për qëllimet e tij për të ardhmen përtej shkollës së mesme. Inkurajojeni atë të fillojë të kursejë për të ardhmen e tij, qoftë për arsimin e lartë, udhëtimeve ose blerjes së një shtëpie. Fëmija juaj tashmë adoleshent duhet të fillojë të mësojë në lidhje me të drejtat e tij si konsumatorë, dhe kursimet për gjërat që dëshiron. Diskutimet mund të jenë të dobishme. Mësimi i vlerës së parave fëmijëve është një nga detyrat themelore për ne si prindër. Paraja është zakonisht një temë për të rriturit por nëse duam të rrisim fëmijë të mençur financiarisht është e nevojshme të mësojmë se si të menaxhojmë paratë sa më shpejt të jetë e mundur. Paratë mund të jenë vërtet të dobishme, por nuk do të jetë ajo që rregullon marrëdhënien tuaj. Edhe pse ndonjëherë njerëzit i lidhin paratë me dashurinë, paratë janë një qëndrim i dobët për dashurinë, diçka që ka për qëllim të thotë se kujdesem për ty, por që kurrë nuk do të mbush me dashuri dhe përkujdesjen e vërtetë. E kuptoj që është një moment shumë delikat komunikimi por ju lutem mundohuni të jeni sa më afër me fëmijën tuaj për të lehtësuar misionin tuaj si prind. Prindërim të mbarë ju falenderoj që mu drejtuat e më shkruani sërish nëse keni nevojë./dritare.net