Kur kthehet ora dhe pse ndryshon ajo

Shkencë & Teknologji

Këtë vit, orët do të kthehen një orë prapa të dielën 25 Tetor. Çdo vit, orët kthehen një orë prapa në orën 02:00 të së dielës së fundit të tetorit, transmeton lajmi.net.

Do të kalojë nga Koha Verore Britanike (BST) në Greenwich Mean Time (GMT). Nëse keni një telefon të mençur ose pajisje, ora në të duhet të azhurnohet automatikisht në mëngjes herët.

Orët shkuan përpara një orë të dielën 29 mars të këtij viti, e cila shënoi fillimin e Kohës së Verës Britanike.

Pse orët kthehen prapa?

Pas solsticit veror, i cili këtë vit ndodhi të shtunën 20 qershor, ditët gradualisht bëhen më të shkurtra.

Prandaj, duke i kthyer orët prapa një orë gjatë vjeshtës, kjo u siguron njerëzve më shumë rrezet e diellit në mëngjes.

Pse u prezantua koha e kursimit të diellit?

Koha Verore Britanike u prezantua për herë të parë si pjesë e Aktit të Kohës së Verës të vitit 1916.

William Willett, një ndërtues Edwardian, kishte ideuar një fushatë në të cilën ai propozoi që orët të shkonin përpara në pranverë dhe prapa në dimër në mënyrë që njerëzit të mund të kalonin më shumë kohë jashtë gjatë ditës dhe të kursenin energji, pra termi Koha e Kursimit të Ditës.

Qeveria më vonë miratoi idetë e tij në 1916 gjatë Luftës së Parë Botërore, pasi politikanët besonin se kjo do të ndihmonte në uljen e kërkesës për qymyr.

Ndërsa Akti i Kohës së Verës mund të jetë vendosur pas propozimit të Willett, ai nuk ishte i pari që paraqiti idenë e ruajtjes së dritës së ditës duke ndryshuar orët.

Në 1784, Benjamin Franklin shkroi për një ide të ngjashme në një letër satirike dërguar redaktorit të Journal of Paris.

Romakët e lashtë gjithashtu ndoqën një praktikë të ngjashme për të përdorur kohën e tyre me efikasitet gjatë ditës.