KENI DHIMBJE SHPINE? ja këshillat e ekspertit

Lajme Shëndetësia🟢 Ekspertët vlerësojnë se deri në 80% të popullsisë do të përjetojnë dhimbje shpine në një farë kohe në jetën e tyre.
🩸 Dhimbja e shpinës është një problem i zakonshëm, që prek më shumë njerëz sesa mund të kuptoni.
💧 Dhimbja e fundshpinës në të vërtetë është cituar nga mjekët si një nga arsyet më të përhapura për të cilat pacientët kërkojnë ndihmë mjekësore.
🟡 Shumë njerëz në të vërtetë do të anashkalojnë dhimbjen duke e kuptuar tepër vonë se tani janë në një gjendje të dhimbjes kronike.
🟢 Qoftë një dhimbje bezdisëse apo një dëmtim i papritur!? Për juve është e rëndësishme të njihni trupin tuaj dhe të kuptoni se çfarë po ju shkakton vërtet dhimbjen.
🔵 Pjesa e poshtme e shpinës është zona më e zakonshme për të përjetuar dhimbje shpine.
🔸 Lëndimet ose dhimbjet mund të shkaktohen për arsye që variojnë nga sjellja e papërshtatshme deri te anomalitë në indet e buta, nervat, disqet ose rruazat e shpinës ose artikulacionit sakroiliak.
🩸 Lodhja nga mbingarkesa, keqpozicioni, ngritja e peshave të rënda, stresi fizik ose dëmtimi, të gjitha mund të kontribuojnë në spazma të muskujve në pjesën e poshtme të shpinës, spazmë të nervave ose spazmë të muskujve të pjesës së poshtme të shpinës. 🟡 Për disa njerëz, periudha të gjata të sjelljes gjatë uljes, ngasjes së makinës, apo edhe gjumit, kontribuojnë në dhimbje të fundshpinës. Lëndimet sportive, mbingarkesa ose thjesht mos ushtrimi i atyre muskujve thelbësorë gjithashtu mund të kontribuojnë në shfaqjen e dhimbjes.
🔸 Simptomat e dhimbjes së fundshpinës mund të variojnë nga të mprehta dhe therëse deri në një dhimbje të shurdhër. Dhimbjet mund të jenë konstante ose të përhershme dhe pozicionuese.
🔸 Dhimbja akute e fundshpinës ndodh kur dhimbja shfaqet shumë papritur, shpesh menjëherë pas një dëmtimi.
🟡 Dhimbja kronike e shpinës përcaktohet si dhimbje që zgjat më shumë se tre muaj.
🩸 Konsultohuni me një mjek nëse keni dhimbje të zgjatur në shpinë më shumë se 72 orë, veçanërisht nëse ndiheni sikur nuk mund të qëndroni në këmbë për asnjë periudhë kohe.
🟢 Trajtimi i dhimbjes së fundshpinës mund të jetë një proces i gjatë dhe nganjëherë i vështirë, por alternativa e vuajtjes përmes dhimbjes për vitet që vijnë nuk mund të jetë opsioni më i mirë.
🔸 Ka shumë shkaqe të mundshme të dhimbjes së shpinës.

💬 Ju nuk duhet të jetoni me dhimbje!?

🔵 Më poshtë, ne rendisim pesë nga shkaqet më të zakonshme të kësaj gjendje shqetësuese që prek 10 % të popullsisë së botës.

⚫️Shkaqet e dhimbjes së fundshpinës
🟢 Ndërsa problemi i/e çdo pacienti është unike, shkaqet më të zakonshme të dhimbjes së fundshpinës përfshijnë:

🔴Tendosja e ligamentit të muskujve ose shpinës.
🟡 Një lëvizje e shpejtë, ngritje e përsëritur, një kthesë e vështirë, ose një përpjekje për të ngritur diçka përtej aftësive tuaja, të gjitha mund të rezultojnë në një tendosje që shkakton shqetësim të rëndë. Nëse puna ose hobi juaj shpesh ju kërkon të ngriheni dhe të përkuleni, një stres i tillë përsëritës në pjesën e poshtme të shpinës mund të shkaktojë spazma të dhimbshme të muskujve.

🔴 Një rupturë e diskut ose bulging
🟡 Midis kockave individuale që përbëjnë shtyllën kurrizore (vertebrat) ndodhen jastëkët e indeve lidhës të fortë të njohur si disqe. Nëse materiali i diskut fillon të fryhet, ose nëse çahet, ai mund të ushtrojë presion mbi një nerv të afërt, duke shkaktuar dhimbje akute.

🔴 Skolioza
🟡 Kjo parregullsi kurrizore ndikon në dy deri në tre përqind të popullsisë ose rreth gjashtë deri në nëntë milion amerikanë. Për të prekurit, një simptomë e zakonshme shpesh përfshin dhimbje ose shqetësim në pjesën e poshtme të shpinës.

🔴Osteoartriti
🟡 Kjo gjendje, në të cilën kërci mbrojtës që mbështet fundet e kockave tuaja shkatërrohet me kalimin e kohës, mund të ndikojë në pjesën e poshtme të shpinës. Ndonjëherë, artriti kurrizor mund të rezultojë në një gjendje të quajtur stenozë kurrizore, një ngushtim jonormal i kanalit kurrizor që shkakton presion të dhimbshëm në palcën kurrizore ose rrënjët nervore.

🔴 Osteoporoza
🟡 Osteoporoza është një sëmundje në të cilën dendësia dhe cilësia e kockave zvogëlohen. Ndërsa kockat bëhen poroze, ato bëhen më të brishta. Si rezultat, shpina mund të zhvillojë fraktura të dhimbshme kompresive.

🟢 Kur të merrni ndihmë
🟣 Nëse dhimbja juaj e shpinës po prish jetën tuaj të përditshme, duke ndikuar në aftësinë tuaj për t’u kujdesur për fëmijët tuaj, të shkoni në punë, ose e shihni veten duke marrë ilaçe të dhimbjes rregullisht, atëherë është koha ta konsultohni me mjekun juaj. Ai ose ajo mund të identifikojë shkakun themelor të dhimbjes tuaj në shpinë dhe do t’ju ndihmojë të vendosni një plan për t’ju ndihmuar të zbutni shqetësimin tuaj dhe të rifilloni aktivitetet tuaja normale.

Me respekt,
Dr. Besim Ajet Demolli
Mjek reumatolog
@familjeeshendoshe