Helikopteri i zgjuar ‘Ingenuity’ e kryen fluturimin e parë historik në planetin Mars

Bota Shkencë & Teknologji

Faqja zyrtare e NASA-s, kёtё javё njoftoi se helikopteri ‘Ingenuity’ Mars i NASA-s u bë aeroplani i parë në histori që bëri një fluturim të mundësuar dhe të kontrolluar në një planet tjetër. Ekipi i ‘Ingenuity’ në Laboratorin e Jet Propulsion të agjencisë në Kaliforninë Jugore konfirmoi fluturimin me sukses pasi mori të dhëna nga helikopteri përmes roverit të NASA’s Perseverance Mars në 6:46 të mëngjesit EDT (3:46 e mëngjesit PDT).
‘Ingenuity’ është një helikopter i vogël robotik që vepron në Mars si pjesë e misionit të NASA-s Mars 2020. Më 19 prill 2021, ajo përfundoi me sukses fluturimin e parë të kontrolluar nga një aeroplan në një planet përveç Tokës, duke u ngritur vertikalisht, duke qëndruar pezull dhe duke u ulur.

“Ingenuity është e fundit në një traditë të gjatë dhe historike të projekteve të NASA-s që arrijnë një qëllim të eksplorimit hapësinor që dikur mendohej e pamundur”, tha administratori nё detyrё i NASA-s Steve Jurczyk. “X-15 ishte një udhërrëfyes për anijen hapësinore. Mars Pathfinder dhe roveri i tij Sojourner bënë të njëjtën gjë për tre breza të roverёve Mars. Ne nuk e dimë saktësisht se ku do të na çojë ‘Ingenuity’, por rezultatet e sotme tregojnë se qielli – të paktën në Mars – mund të mos jetë kufiri”.
Të dhënat e altimetrit tregojnë se ‘Ingenuity’ u ngjit në lartësinë e saj të parashikuar maksimale prej 3 metrash  dhe mbajti një lëvizje të qëndrueshme për 30 sekonda. Pastaj zbriti, duke prekur përsëri në sipërfaqen e Marsit pasi kishte regjistruar një total prej 39.1 sekondash fluturimi.

“Tani, 117 vjet pasi vëllezërit Wright arritën të bënin fluturimin e parë në planetin tonë, helikopteri i NASA-s Ingenuity ka arritur të kryejë këtë bëmë të mahnitshme në një botë tjetër,” tha Administratori i Asociuar i NASA-s Thomas Zurbuchen. “Ndërsa këto dy momente portreti në historinë e aviacionit mund të ndahen nga koha dhe 173 milion milje hapësirë, ato tani do të lidhen përgjithmonë. Si një homazh për dy prodhuesit inovatorë të biçikletave nga Dayton, kjo e para nga shumë fusha ajrore në botët e tjera tani do të njihet si Wright Brothers Field, në njohje të zgjuarsisë dhe inovacionit që vazhdojnë të nxisin kërkimet.”