Gazeta prestigjioze Newseek e gjen "ilaçin" kundër koronavirusit. Thotë respektoni këshillat e profetit Muhammed (a.s) para 1300 vjetëve

Bota

Gazeta prestigjioze Newseek e gjen “ilaçin” kunder koronavirusit. Thote respektoni keshillat e profetit Muhammed (a.s) para 1300 vjeteve.

“Pastërtia është pjesë e besimit. Lani duart pasi të zgjoheni..”

Ekspertë si imunologu Dr Anthony Fauci dhe reporteri mjekësor Dr. Sanjay Gupta janë duke thënë se higjiena dhe karantinimi i mirë, ose praktika e izolimit nga të tjerët me shpresën për të parandaluar përhapjen e sëmundjeve ngjitëse, janë mjetet më efektive për të përmbajtur COVID-19 . Ata kane marrur si shembull udhezues profetin Muhammed (a.s) me keshlltar  etij kunder emidemive, ne kete rast te koronavirusit, shkeruan gazet prestigjioze amerikane Newseek, transmeton “Bota sot”

“A e dini se kush sugjeroi tjetër higjienë dhe karantinim të mirë gjatë një pandemie?  Muhamedi, profeti i Islamit, mbi 1.300 vjet më parë…” ihste kjo pyetetja dhe pergjgijia ne agzetne amerikane Newsweek.

Ai edhe spe nuk  është aspak një ekspert “tradicional” për çështje të sëmundjeve vdekjeprurëse, Muhamedi sidoqoftë kishte këshilla të shëndosha për të parandaluar dhe luftuar një zhvillim si COVID-19.

Muhamedi tha: “Nëse dëgjoni për një shpërthim të murtajës në një tokë, mos e futni atë; por nëse shpërthimi i murtajës shpërthen në një vend ndërsa jeni në të, mos e lini atë vend.”

Ai gjithashtu tha: “Ata me sëmundje ngjitëse duhet të mbahen larg atyre që janë të shëndetshëm”.

Muhamedi gjithashtu inkurajoi fuqimisht qeniet njerëzore t’i përmbahen praktikave higjienike që do t’i mbanin njerëzit të sigurt nga infeksioni. Shqyrtoni hadithet e mëposhtme, ose thëniet e Profetit Muhamed:
“Pastërtia është pjesë e besimit”.
“Lani duart pasi të zgjoheni; nuk e dini se ku kanë lëvizur duart tuaja ndërsa flini.”
“Bekimet e ushqimit qëndrojnë në larjen e duarve para dhe pas ngrënies.”
Po sikur dikush të sëmuret? Kindfarë këshille do t’u ofronte Muhamedi qenieve njerëzore të tij që vuajnë nga dhimbja?
Ai do t’i inkurajonte njerëzit që të kërkojnë gjithmonë trajtim mjekësor dhe ilaçe: “Bëni përdorimin e trajtimit mjekësor”, tha ai, “sepse Zoti nuk ka bërë një sëmundje pa caktuar një ilaç për të, me përjashtim të një sëmundjeje – pleqërisë.”

Ndoshta më e rëndësishmja, ai e dinte kur ta ekuilibronte besimin me arsyen. Në javët e fundit, disa kanë shkuar deri aty sa sugjerojnë se lutja do të ishte më mirë të ju mbajë nga koronavirus sesa t’u përmbaheni rregullave themelore të distancimit shoqëror dhe karantinës. Si do t’i përgjigjej Profeti Muhamed idenë e lutjes si forma kryesore ose e vetme e mjekësisë?
Shqyrtoni historinë e mëposhtme, të lidhura me ne nga studiuesi persian i shekullit të nëntë Al-Tirmidhi: Një ditë, Profeti Muhamed vuri re një burrë beduin duke e lënë deven e tij pa e lidhur atë. Ai e pyeti beduinin: “Pse nuk e lidh deveen?” Beduinët u përgjigjën: “Unë kam besimin tim te Zoti”. Profeti atëherë tha: “Lidhni së pari devenë tuaj, pastaj vendosni besimin tuaj tek Zoti”.

Muhamedi i inkurajoi njerëzit të kërkojnë udhëzime në fenë e tyre, por ai shpresoi që të marrin masa themelore paraprake për stabilitetin, sigurinë dhe mirëqenien e të gjithëve.

Me fjalë të tjera, ai shpresonte që njerëzit të përdorin sensin e tyre të përbashkët.