Eshtë një kategori njerëzish që mund të ketë nevojë për një dozë të tretë të vaksinës anti-COVID

Lajme Shëndetësia

Sipas një studimi të fundit nga specialistët e shëndetit, personat që janë mbipeshë prodhojnë rreth gjysmën e antitrupave që prodhojnë personat em peshë normale pasi marrin vaksinën e Pfizer kundër koronavirusit. Megjithëse është shumë herët për të nxjerrë një konkluzion në lidhje me efektivitetin e vaksinës tek njerëzit mbipeshë, kjo me siguri do të thotë që njerëzit obezë mund të kenë nevojë për një dozë të tretë për t’u siguruar që ata kanë mbrojtje të përshtatshme kundër koronavirusit, raporton British Guardian.
Studimet e mëparshme kanë treguar se mbipesha rrit rrezikun e vdekjes nga Covid-19 me gati 50% , si dhe rrezikun pas infektimit të shtrimit në spital me 113%. Kjo është pjesërisht për shkak të faktit që njerëzit obezë shpesh kanë sëmundje të tjera shoqëruese, të tilla si sëmundje të zemrës ose diabet tip 2. Gjithashtu, mbipesha mund të shkaktojë ndryshime metabolike, të tilla si inflamacion dhe rezistencë ndaj insulinës, që e bëjnë më të vështirë për trupin të luftojë Covid -19 Studiuesit, të udhëhequr nga imunologu Dr. Aldo Venuti i Institutit Kombëtar të Kancerit IRCCS “Regina Elena” në Romë, vlerësuan prodhimin e antitrupave pas dozës së dytë të vaksinimit 248 shëndetësor (158 gra dhe 90 burra). Shtatë ditë pas dozës së dytë, pothuajse të gjithë (99.5%) kishin një përgjigje imune dhe prodhimi i antitrupave ishte më i lartë tek njerëzit që kishin pasur më parë infeksion Covid-19, si tek të rinjtë ashtu edhe te gratë.

Sidoqoftë, përgjigjja e sistemit imunitar ndaj vaksinës u zvogëlua tek ata që ishin mbipeshë, krahasuar me ata që ishin normal ose nën peshë. Studiuesit arritën në përfundimin se”gratë, njerëzit e dobët dhe të rinjtë kanë një aftësi të shtuar për të reaguar në mënyrë të pamundur sesa burrat, personat mbipeshë dhe të moshuarit”.