E pabesueshme! Toka humbi mbi 28 trilionë tonë akull në tre dekadat e fundit

0
22

Toka ka humbur një sasi marramendëse akulli në tre dekadat e fundit, sipas studiuesve nga Universiteti i Leeds.
Ekipi analizoi të dhënat globale satelitore nga vitet 1994 deri në 2017 dhe zbuloi se planeti kishte humbur 28 trilionë tonë akull në atë kohë. Kaq akull mjafton për të mbuluar Mbretërinë e Bashkuar në një fletë të trashë 300 metra. Gjatë periudhës 23-vjeçare, humbja e akullit u përshpejtua me 65%. Gjatë viteve 1990, humbja e akullit ishte 0.8 trilionë tonë në vit, por deri në vitin 2017 ishte rritur në 1.3 trilionë tonë.Shkalla në rritje e shkrirjes së akullit u përqendrua rreth Antarktidës dhe rajoneve polare të Grenlandës. Toka humbet akullin sot më shpejt sesa në mes të viteve 1990, sugjeron studimi.

‘Shtresat e akullit tani po ndjekin skenarët më të keq të ngrohjes së klimës të përcaktuara nga Paneli Ndërqeveritar për Ndryshimin e Klimës. Rritja e nivelit të detit në këtë shkallë do të ketë ndikime shumë serioze në komunitetet bregdetare këtë shekull. Gjatë tre dekadave të fundit ka pasur një përpjekje të madhe ndërkombëtare për të kuptuar se çfarë po ndodh me përbërësit individualë në sistemin e akullit të Tokës’, tha shkencëtari Salter.Përpjekjet e shkencëtarëve të klimës për të kuptuar këtë ndryshim global janë ‘revolucionarizuar nga satelitët të cilët na lejojnë të monitorojmë në mënyrë rutinore rajonet e mëdha dhe jo-mikpritëse ku mund të gjendet akulli.‘Studimi ynë është i pari që kombinon këto përpjekje dhe shikon të gjithë akullin që po humbet nga i gjithë planeti’, shtoi Slater.Sipas studimit, humbja e akullit në rritje është për shkak të ngrohjes së atmosferës së Tokës dhe oqeaneve – të cilat, përkatësisht, kanë parë rritje të temperaturës prej 0.5 ° F (0.26 ° C) dhe 0.2 ° F (0.12 ° C) çdo dekadë që nga vitet 1980.Midis tyre, akullnajat Thwaites dhe Pine Island në Antarktidë janë përgjegjëse për 5% të ngritjeve globale të detit deri më sot. Së bashku akullnajat dinamike përbëjnë një zonë afërsisht me madhësinë e Norvegjisë.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here