Dashuria me shikim të parë, si dhe pse biem në dashuri

Showbiz

Le të zbulojmë se çfarë na drejton drejt një personi tjetër dhe pse ndihemi të tërhequr nga disa dhe jo nga të tjerë. Sigurisht që është një çështje e kimisë, por sigurisht jo vetëm për këtë: mekanizmat e rënies në dashuri janë ataviste dhe ende misterioze. E megjithatë, shkëndija e zemrës vazhdon të godasë: na bën të ndiejmë fluturat në stomakun tonë, na vërshon me nxehtësi dhe skuqje, na bën të ndihemi të ndrojtur dhe euforik në të njëjtën kohë. Mosha ka pak rëndësi: ne biem në dashuri në adoleshencë, por edhe kur jemi flokë të thinjura.

Ne përpiqemi të zbulojmë se çfarë na nxit te një person tjetër dhe pse ndihemi të tërhequr nga lloje të caktuara, madje edhe shumë “të gabuar” dhe jo ndaj disa të tjerëve.

Biokimia e dashurisë – Tani e dimë mirë: të rënit në dashuri varet kryesisht nga ndërveprimi i disa hormoneve të prodhuara nga trupi i dy partnerëve. Ky është zakonisht një mekanizëm i menjëhershëm: një studim i kryer disa vjet më parë nga hulumtuesit e Universitetit të Syracuse, në Shtetet e Bashkuara, zbuloi se dashuria fatale me shikim të parë shkaktohet në vetëm 20 qindra sekonda. Kur shfaqet një bashkëshort i mundshëm, truri i njeriut aktivizon dymbëdhjetë fusha të ndryshme që në një moment vlerësojnë karakteristikat e partnerit të mundshëm dhe nëse ekzaminimi është pozitiv, nxitet prodhimi i disa neurotransmetuesve, duke përfshirë noradrenalin, feniletilamin (PEA) dhe dopamin të cilat, së bashku me disa hormone, sidomos estrogjen dhe testosteron, nxisin një ndjenjë eksitimi, euforie, mirëqenie dhe humori të mirë. Në këtë pikë, loja është bërë: ne do të ndjehemi tërësisht të tërhequr për atë person dhe do të bëjmë gjithçka për të qenë në harmoni me të.

Pse biem në dashuri – Kimia shpjegon se si ndodh rënia në dashuri, por jo pse. Përgjigjja e parë duket e qartë: marrëdhënia fizike mes burrit dhe gruas është akti që garanton mbijetesën e specieve njerëzore. Mekanizmi është përzgjedhur nga evolucioni dhe prandaj do të ishte një fakt atavistik. Megjithatë, psikologjia ka thelluar studimin e dinamikës që na shtyn të preferojmë një partner mbi tjetrin: një studim i psikologes emocionale Ciara Molina, përveç teorisë kimike, ka identifikuar dhe tre të tjera. E para është teoria e ngjashmërive familjare: ne jemi të tërhequr nga njerëz që në një farë mënyre i ngjajnë prindërve tanë dhe na përcjellin një ndjenjë të thellë sigurie. Një partner gjithashtu zgjidhet për admirim: ne biem në dashuri, sepse shohim cilësitë e tjera që duam të kemi në vetvete, por që nuk i posedojmë: është teoria klasike e “gjysmës tjetër” të mollës ose të proverbës sipas të cilës kundërshtitë tërheqin. Teoria e korrespondencës, gjithashtu e mundshme, thotë pak të kundërtën: zgjedhim tjetrën sepse është e ngjashme me ne dhe ndan shijet tona dhe pasionet tona.

Cilin partner zgjedhim – Pavarësisht nga fakti se mekanizmat për të cilat zgjedhim një ose më shumë sesa një tjetër, janë kryesisht të një natyre të pavetëdijshme ose nënndërgjegjësuese, psikologët dhe shkencëtarët kanë identifikuar një sërë elementesh që kanë një peshë të caktuar në krijimin e interesit të dashurisë. Një element i rëndësishëm është stimulimi i nuhatjes: era fizike e personit është mjeti me të cilin aktivizohen një sërë reagimesh kimike, të cilat çojnë në tërheqje. Duket se era është e lidhur me ADN-në: aromat që korrespondojnë me një ADN shumë të ngjashme me tonat janë të pakëndshme për ne, ndërkohë që ndihemi të tërhequr nga ata që sinjalizojnë një ADN të ndryshme nga e jona. Në një nivel psikologjik hyjnë në lojë vlerësimet e përputhshmërisë së vlerës: ndihemi të tërhequr nga ata që ndajnë një vizion të jetës dhe idealeve të njëjtë me tonat. Madje edhe bukuria ka peshën e vet: ne synojmë të zgjedhim një partner që është aq i bukur sa ne (në imazhin që kemi për veten tonë), ose pak më pak, në mënyrë që të mos e ndiejmë primatin tonë të kërcënuar dhe të ruajmë vetëbesimin tonë.

Së fundmi, në qoftë se ndihemi të tërhequr nga dikush, shkenca na jep një sugjerim: për ta pushtuar atë, ne fokusohemi në kontaktin me sy: sipas eksperimenteve të kryera nga psikologu amerikan Joan Kellerman, një vështrim intensiv dhe i zgjatur shkakton emocione të ngjashme me dashurinë dhe ndjeshmërinë. Për të bërë përshtypje, pra, është e nevojshme të shikoni njëri-tjetrin për të paktën dy minuta.

Puthja – Së fundi, dy fjalë në manifestimin më të rëndësishëm të rënies në dashuri: puthja. Është diçka krejtësisht e ndryshme nga akti seksual, megjithëse shpesh përbën fazën e parë të takimit dhe qasjes. Puthja, siç shpjegon shkenca, është një sjellje komplekse që vihet në veprim, është një aktivitet i shumëfishtë në të cilin futen në lojë deri në 34 muskuj të fytyrës dhe 112 muskuj postural, duke stimuluar prodhimin e adrenalinës dhe noradrenalinës që rrisin eksitim të gjithë trupit, në veçanti të sistemit kardiovaskular. Shkurtimisht, kur jemi të përfshirë me të vërtetë, puthja na bën të ndihemi… si fishekzjarret.