Ballina Shëndetësia Ç'farë është virusi i hepatitit C

Ç’farë është virusi i hepatitit C


Virusi i hepatitit C (HCV) është një virus që dëmton mëlçinë. Hepatiti C, sëmundje e melçisë e shkaktuar nga HCV, është një problem botëror. Mund të jesh i infektuar nga virusi dhe të mos e dish.
Virusi i hepatitit C shpërndahet nga kontakti me gjakun e një individi të infektuar. Një analizë e thjeshtë gjaku mund të tregoje nëse jeni të infektuar nga hepatiti C. Rreth 3/4 e personave të infektuar nga HCV zhvillojnë një hepatit kronik. Fatmirësisht, vetem rreth 1/4 e tyre zhvillojnë një dëmtim të mëlçisë përparues dhe të pakthyeshëm.


Shkaktarët

 • kontakti me gjakun e një individi të infektuar ose transfuzionet e gjakut
 • Transplantet e organeve
 • Përdorimi i drogave (shiringa të infektuara ose paisje të tjera të marrjes së drogës)
 • Tatuazhet
 • Piercing në trup
  Lloje të tjera të Hepatitit
 • Hepatiti A (zakonisht nga ushqimi ose jashtqitje e ndyrë (eng. feces contaminated) nga individë të infektuar)
 • Hepatiti B (nga gjaku i infektuar, kontaktet seksuale dhe trasmetim nënë-fëmijë)
 • Hepatiti D, E dhe G (zakonisht nga gjak i infektuar ose produkte të gjakut)
  Eleminimi i HCV nga trupi është i mundshëm, por efektet anësore të trajtimit mund të jenë serioze. Doktori juaj mund t’ju sugjerojë që rastet e lehta të infeksioneve nga hepatiti C duhet të monitorohen mirë dhe trajtimi të fillohet nëse sëmundja nis të përparojë.
- Artikull i sponzorizuar -

në fokus

Shtatë të vdekur dhe 241 të infektuar me koronavirus në Shqipëri

Shtatë persona kanë humbur jetën nga COVID-19 24 orëve të fundit në Shqipëri, duke bërë që numri i viktimave që prej nisjes...

100 000 RUBLA RUSE PER ÇDO FAMILJE QË EMËRON FËMIJË ME EMRIN MUHAMMED.

Në Çeçeni ka filluar një fushatë interesante si kundërveprim ndaj sjelljes franceze ndaj figurës së PROFETIT MUHAMMED s.a.v.s.Fondacioni Ahmed Kadyrov (emëruar sipas...

Zemaj prezanton masat e reja anti-COVID: Kufizohet lëvizja për të moshuarit, gastronomia dhe qendrat tregtare mbyllen në orën 21:00

Ministri i Shëndetësisë, Armend Zemaj, ka bërë të ditur se për ta ndalur hovin e infeksionit me COVID-19,...

Partitë politike para qytetarëve servojnë më shumë Nostalgji se sa Programe Zhvillimore

Është bërë trend brenda partive politike në Kosovë, por edhe në Shqipëri, që para qytetarëve të servohet një tip i nostalgjisë, që...