Autostradat gjermane, parajsa për shoferët e dhënë pas shpejtësive

Bota

Theksohet se që nga viti 1953 termi zyrtar për autostradat gjermane ka qenë Bundesautobahn, “autostrada federale”. Tani ka një 13 mijë kilometra autostrada, duke e renditur atë në mesin e sistemeve më të gjata dhe më të dendura në botë, përcjell albinfo.ch.
Shumica e seksioneve kanë dy, tre ose edhe katër rrugë në secilin drejtim, plus një rrugë të përhershme emergjence.

Ndërsa për shumë gjermanë “Autobahn” është një pamje e përditshme, e paprekshme, tifozët e vërtetë ende e vlerësojnë atë. Arkitekti i Kolnit, Christian Busch, është një prej tyre.
“Gjithmonë ka zhvillime teknike që bëjnë një përmirësim të dukshëm për përdoruesin”, thotë ai, duke shtuar se “mënyra se si është ndërtuar është një shembull i artit të inxhinierisë”.
Autobani financohet nga taksat dhe mirëmbahet nga vetë shteti gjerman dhe jo nga rajonet që kalon. Veturat kanë qasje falas, por që nga viti 2005, kamionët duhet të paguajnë një taksë.
Autostrada gjithashtu ka forcën e vet policore, “Autobahnpolizei”, shpesh duke përdorur makina policie të pashënuara të pajisura me kamera video për të dokumentuar shkeljet e shpejtësisë.
Ata madje kanë një serial televiziv kushtuar tyre, “Alarm für Cobra 11”, i cili përqendrohet në punën e mbushur me veprime të një ekipi të “Autobahnpolizei” në zonën Rhine-Ruhr.
Sot, Gjermania është i vetmi vend Evropian pa kufizim në shpejtësi dhe diskutimet rreth prezantimit të tij kanë qenë gjithmonë një temë e nxehtë në politikën gjermane. Thirrjet për futjen e kufizimeve të shpejtësisë kanë ekzistuar që nga vitet 1980 dhe janë rritur në vitet e fundit – jo më pak sepse ato mund të ulin emetimet e CO2.
Partia e Gjelbër u përpoq të vendosë një kufizim të shpejtësisë në 130 km/h në vitin 2019, por u mbi-votua, transmeton Telegrafi.
Kufiri i shpejtësisë apo jo, një sfidë tjetër është roli i “Autobahn” në krizën e klimës. A do të zëvendësohet me shinat e trenave në të ardhmen? Alice Etropolszky beson se “ambienti i kontrolluar” do të thotë se do të ketë fuqi ngjitëse.
“Për sa i përket sjelljes njerëzore, “Autobahn” është shumë i kontrolluar – njerëzit e përdorin atë vetëm për të shkuar nga A në B”, thotë ajo.
“Besoj se shumë shpejt do të shohim transport të automatizuar të mallrave, i cili do të pasohet nga një zgjidhje vazhdimisht më e automatizuar për transportin e udhëtarëve”, tha ajo.
Por, siç thotë Christian Busch, “Fokusi që ka ekzistuar për një kohë të gjatë në trafikun e veturave dhe infrastrukturën që është rritur rreth saj në Gjermani komplikon zhvillimin e alternativave”.
Sidoqoftë, ai mendon se do të duhet të bëhen ndryshime “Sistemi po arrin kufijtë e tij të kapacitetit dhe urgjentisht nevojitet një rimendim”.
Tani për tani, politikanët dhe publiku në Gjermani janë të pavendosur rreth të ardhmes së “Autobahnit”.
Por, ndërsa e ardhmja e saj mund të jetë e pasigurt, vendi i “Autobahnit” në historinë gjermane është i siguruar.

 0  12