Albin Kurti  në dialogun me Serbin denjësisht e përfaqësoi Kosovën

Kosova Lajme Lugina
  Shkruan: Refik HASANI

Dje, më 15 qershor Kryeministrii Republikës së Kosovës, Albin Kurti dhe Presidenti i Serbisë, AleksandarVuçiq, jan takuar  nën ndërmjetësimin ePërfaqësuesit të Lartë të BE-së për Politikë të Jashtme dhe Siguri, Josep Borrelldhe emisarit të tij Miroslav Lajçak.  Kytakim për herë të parë në këto bisedime shenuan që Kosova, ishte e përfaqësuar denjësisht dhe ku u prezentuanedhe katër propozime konkrete. Gjatë gjithë kohës delegacioni i Serbisë ishte ipapërgaditur për këso propozime, për konceptin dhe parimet.  Kujtoj qënë pikën tre  të propozimit, cekët:3.Pasnjohjes së ndërsjelltë midis Republikës së Kosovës dhe Republikës së Serbisë,në të dy vendet tona do të kemi reciprocitet bilateral, përfshirë çështjen epakicave këtu. Pra, serbët në Kosovë mund të kenë Këshillin e tyre Nacional siçe kanë shqiptarët dhe boshnjakët në Serbi.Kujtojopinionin  e gjër  që ky vazhdim i dialogut për herë të parë nëBruksel  është ngritur në bisedime nëprezencë të ndërmjetësuesve dhe përfaqësuesve më të Lartë të BE-ës, që  çështja është e  pazgjidhur e krahinës shqiptare që përfshinPreshevë, Bujanoc,Medvegjë  dhe çështja epazgjidhur e krahinës së Sanxhakut.  Ky parim nuk është praktikuar asnjëherë që është ndërtuar një qëndrim iKosovësë  lidhur dhe çështjen epazgjidhurtë Preshevës, Bujanoci dhe Medvegjë. Kyfillim me këtë qasje të re në bisedimet Prishtinë-Beograd është një fillim imirë dhe i mbarë. Nuk do të shkohen në bisedime me Beogradin duke menduar qëedhe më tej duhet bërë lëshime e kompromise. Kryeministri  Albin Kurti, nëprani të diplomatëve më të lartë Europian,është që filloi  një diskurs të ri politik në raport meBeogradin. Nëkëtë fillim të mbarë  më së paku kan tëdrejtë të deklarohen ato që e dëmtuan, e ulën nivelin e Kosovës në raport meSerbin e dëmtuan procesin dhe i shkaktuan dëme jo të vogla dhe vështirë tëriparueshme. Për bisedime me Serbia ish-negociator ia bartën dikuj dikuj  tjetër, kurse ish-Kryeministri  dhe Presideni i  Kosovës Hashim Thaqi, i cili është më së,,meritori’’, për pranimin e themelimit të Asociacionit të Komunave Serbe në vitin 2015, jan dëme të madha tëshkaktura.  Nëkëtë takim që do të jetë edhe fillim i bisedimeve që jan të rëndësishme sekryeministri i Kosovës, Albin Kurti që i shtroi disa parime mbi të cilat duhettë vazhdoi dialogu e jo si deri më tani Serbia të kërkoj e Kosova vetëm tëzbatoj këto propozime.  Dialogui filluar po shifet që është në rrugë të mbarë pasi  edh Presidenti i SHBA-ës Joe Biden, që nëfilim të mandati  të tij ka një interesimtë shtuar e jo sikur  Presidenti iSHBA-ës, Donald Trump, në fushat zgjedhore ishte angazhuar për bisedime në mesëtë Prishtinës e Beogradit zyrtar.Kur e shtojm që Kryeministri i Kosovës Albin Kurti,  është zotuar për ushtrim të Padis ndaj  Serbisë për gjenocid gjatë luftës së viteve1998-1999, kështu Albin Kurti  nëdialogun me Serbin denjësisht do të mbroj dhe përfaqësoi Kosovën.Te të gjithë qytetarët e  kosovës mbretëron një besim i plotë  që edhe në takimin e radhës që ështa caktuarse do të mbahet më datën 25 korrik, presim vazhdim  në përfaqësim të  dinjitetshëm, dhe me  propozimet e parashtruara  për  ruajtjene konceptit dhe parimet themelore të bisedimeve.   Kryeministri  i Kosovës  Albin Kurti, ka shënuar një ndryshim në Kosovëdhe në këtë  edhe në dialogun Beograd-Prishtinë,e kësaj i ndihmon edhe administrate e re në Uashington, e që këtë kurs duhet tëndjekin edhe BE-ja dhe  Beogradi zyrtar.     16 qershor 2021