7 gjërat që nuk duhet t’ia thoni kurrë një personi në depresion

Shëndetësia

Marrëdhëniet me dikë me depresion nuk janë të lehta, madje edhe ata me qëllimet më të mira mund të përfundojnë duke thënë gjëra që kurrë nuk duhet t’i thuhen një personi në depresion. Marrëdhënia me një person në depresion i ekspozon ata ndaj gabimeve, të cilat mund të justifikohen duke vënë në dyshim dëshirën për t’i ndihmuar ata të lehtësojnë vuajtjet e tyre ose t’i inkurajojnë ata të mos ankohen.

Depresioni gjeneron shqetësim dhe gjendje të keqe edhe tek ata që janë afër atyre që vuajnë nga kjo gjendje. Delikatesa dhe toleranca duhet të shoqërojnë ata që bëjnë çmos për të qëndruar afër këtyre subjekteve të brishta. Përndryshe rrezikon të sillesh në një mënyrë të dëmshme. Depresioni është një gjendje e veçantë mendore dhe njerëzit e prekur nga ky çrregullim shpesh keqkuptohen nga të tjerët.
Në fakt është një udhëtim i tmerrshëm i vetmisë dhe dëshpërimit që shkakton një ndjenjë trishtimi dhe parehatie që është e vështirë ta heqësh qafe. Megjithatë, të jesh në depresion nuk është e njëjta gjë me të qenurit i trishtuar.
Mungesa e shpresës dhe motivimit, e shoqëruar me një ndjenjë të vazhdueshme lodhje dhe një paaftësi për të marrë përgjegjësi janë simptomat fizike dhe mendore të kësaj sëmundjeje. Shpesh kërkohet mbështetje psikologjike për të luftuar këtë gjendje të tmerrshme. Por mbi të gjitha, gjëja e fundit që një person në depresion ka nevojë është këshilla e padobishme.
7 gjërat që nuk duhet t’ia thoni kurrë një personi në depresion

“Pse nuk shpërqendroheni pak? Do të jetë një ndihmë e madhe! “

Kjo fjali është një shpatë me dy tehe, në fakt është e dëmshme t’i thuash një personi në depresion të përpiqet të qeshë më shumë. Shpesh këta njerëz luftojnë çdo ditë të ngrihen nga shtrati dhe të përpiqen të qëndrojnë gjallë. Kështu që ftesa e tyre për të shkuar në kinema ose për t’u argëtuar mund të shkaktojë më shumë zhgënjim tek ata që po përballen me errësirën.

“Thjesht nuk mund ta imagjinoj si ndiheni”

Një nga gjërat e gabuara për t’i thënë një personi në depresion është kjo. Për më tepër, nuk duhet as të mendohet të thuhet se mund të kuptohet se çfarë po kalon. Vetëm ata që kanë përjetuar me të vërtetë depresion mund ta bëjnë këtë sepse janë përballur me të njëjtën gjendje sëmundjeje. Në vend të kësaj mund të përdorni fraza ngushëlluese, të tilla si: “Unë nuk di çfarë të them, por gjithmonë mund të mbështetesh në ndihmën time”.

“E gjitha është në kokën tënde!”

Ky eksternalizim tenton të minimizojë një gjendje të rëndë. Depresioni nuk është problem i perceptimit dhe interpretimit të fakteve. Në vend të kësaj, është një çrregullim afektiv që nuk varet nga vullneti i subjektit, prandaj është e kotë ta bësh atë të mendojë se si gjërat nuk janë aq të zeza sa ai i sheh ato. Ai gjithashtu mund të ndihet i zhgënjyer që nuk është në gjendje ta bëjë këtë. Bërja e një personi në depresion të ndjehet sikur është përgjegjës për gjendjen e tij shpirtërore vetëm do ta përkeqësojë situatën.

“Historitë e tua po më tërheqin poshtë me ty”

Depresioni nuk është një zgjedhje që varet nga arsyeja ose vullneti i dikujt. Prandaj, nuk duhet të bëni që një person që vuan të ndihet më i zënë ngushtë, i trishtuar ose i poshtëruar nga sa janë tashmë. Kur individët në depresion janë në gjendje të hapen për të ndarë problemet e tyre me dikë, gjëja e fundit që ata duan është të zgjojnë trishtim te të tjerët ose të zhvendosin depresionin e tyre te të tjerët.

“A jeni përpjekur të merrni ose të bëni …?”

Kjo pyetje është retorike, është e sigurt që një person që vuan nga depresioni e ka bërë këtë. Ai sigurisht ka provuar të gjitha llojet e trajtimeve, ilaçeve dhe këshillimeve që ekzistojnë. Shumë prej tyre kanë kaluar nëpër seanca këshillimi me mjekë, terapi me ilaçe, akupunkturë, meditim, yoga, masazhe relaksuese, por pa rezultat. Ata tashmë kanë provuar gjithçka për të dalë nga humnera.

”Oh, ti je akoma në depresion. Mendova që në këtë pikë të përmirësohesh me trajtimin mjekësor që ke marrë “

Depresioni është një udhëtim individual dhe njerëzit mund të vuajnë për disa periudha. Ndërsa disa mund të përmirësohen me kujdesin e duhur mjekësor. Ndonjëherë pacientët duhet të menaxhojnë sëmundjen gjatë gjithë jetës. Fatkeqësisht, ilaçet nuk mund ta përmirësojnë gjithmonë gjendjen sepse trajtimi mund të mos jetë i përshtatshëm për shëndetin e tyre mendor.

“Pse keni nevojë për kaq shumë terapi?”

Një person në depresion nuk mund të pritet të flasë për gjendjen e tij dhe t’u përgjigjet gjithmonë pyetjeve të të tjerëve që shpesh janë tepër ndërhyrës. Në këtë rast, është një lloj pyetjeje që krijon një ndjenjë të thellë faji, sepse dikush nuk është në gjendje të kontrollojë mendjen dhe sjelljen. Kushdo që nuk ka vuajtur kurrë nga depresioni nuk mund ta kuptojë gjendjen fizike dhe mendore të një personi në depresion. Në vend që t’i tregoni një personi në depresion për gjërat e gabuara, është më mirë të tregoni afërsinë tuaj për ta bërë atë të ndihet i rëndësishëm. Të jesh pranë një personi që vuan edhe pa thënë asnjë fjalë, por thjesht duke mbajtur dorën e tij, ndihmon shumë. / giornodopogiorno.org