6 arsyet pse matematika është e rëndësishme

Shkencë & Teknologji


Ndërkohë që disa fëmijë shqetësohen për të bërë mësimet e matematikës dhe praktikën, ju si një i rritur e dinë se është thelbësore. Në fakt, shumë funksione të matematikës janë aftësitë jetësore që përdorni pothuajse çdo ditë, ndonjëherë edhe pa menduar për të.

Ju mund të ndihmoni në përmirësimin e qëndrimit të nxënësit ndaj matematikës duke theksuar dobishmërinë dhe shkathtësinë e mbledhjes, zbritjes, shumëzimit, ndarjes dhe llogaritjeve të tjera.

Gjashtë arsyet e mëposhtme janë shembuj të shkëlqyeshëm të çështjes së matematikës.

1. Duke lënë bakshish
Young student standing in front of a chalk board with mathematical equations.
Kur hani në një restorant me shërbim të plotë, është mirësjellje zakonore dhe e zakonshme për të lënë një tip të mirë për kamerierin ose kamarierin tuaj. Serverat mbështeten në këshilla, të cilat shpesh përbëjnë shumicën e të ardhurave të tyre. Të jesh në gjendje të llogaritësh një shpërblim prej 15% -20% merr ndarjen bazë dhe shkathtësitë e zbritjes. Herën tjetër që të shijoni një vakt në një restorant, provoni ta pyesni fëmijën tuaj të kuptoj tipin!

2. Pagesa e faturave
Pagesa e faturave është një nga ato nevoja të pafat të moshës madhore. Shumica prej nesh ndoshta do të jenë pronarë të makinave dhe / ose pronarë të shtëpive një ditë, dhe ka të gjitha llojet e sigurimeve për të shkuar me atë-auto, pronarët e shtëpive (ose renters), shëndetin, jetën, etj. Dhe të gjitha këto faturat shumëzohen kur ju të filloni një familje. Plus, le të mos harrojmë për shumë faturat e tjera të rregullta, si gaz, elektrike, ujë, internet, telefon celular dhe kabllo. Ju duhet matematikë për të kuptuar pagesat, për të dalë me një skemë pagesash dhe për të zbritur atë që paguani nga llogaria juaj bankare. Kërkojini një fëmije më të vjetër që t’ju ndihmojë të paguani faturat – kjo është një aftësi jetësore e vlefshme.

3. Menaxhimi i parave
Llogaritë bankare, planet, buxhetin, kartat e kreditit, normat e interesi keni nevojë për matematikë për të kuptuar të gjitha këto koncepte. Si do ta dini nëse marrëveshja që ju ofrohet është në të vërtetë një marrëveshje e mirë? Sa do të paguhen pagesat tuaja mujore nëse doni që karta e kreditit të paguhet para se të mbarojë afati promocional prej 0%? Marrja e vendimeve të mençura financiare kërkon një themel të fortë në matematikë. Bisedoni me fëmijët tuaj për këto çështje komplekse para se të largohen nga foleja, kështu që ata do të jenë të përgatitur për t’i përballuar këto sfida të tyre.

4. Marrja e zgjedhjeve më të mira jetese
Me aftësitë themelore të matematikës, mund të llogarisni numrin e kalorive në një shërbim të qumështit dhe të kuptoni se sa stërvitje do të duhej për të djegur ato kalori. Ose mund të mësoni sasinë e sheqerit në një kanaçe sode, dhe krahasoni atë me sasinë e rekomanduar që ne duhet të konsumojmë në një ditë. Me matematikë, gjithashtu mund të përcaktoni nëse është me të vërtetë e vlefshme për të shpejtuar atë shtesë pesë milje në orë në rrugën tuaj për të punuar. Në shumë raste, ju do të keni për të përzënë të paktën 30 milje për të rruhem vetëm një minutë nga koha juaj. A ia vlen vozitja më e rrezikshme apo kostoja e një bilete trafiku? Me siguri jo. Këto tema mund të bëjnë për biseda të gjata gjatë darkës!

5. Pjekja dhe gatimi
Shumë njerëz pëlqejnë të krijojnë ushqime të shijshme në kuzhinë, por a keni menduar ndonjëherë se gatim kërkon matematikë? Sasi matëse, llogaritja e raporteve të përbërësve dhe dyfishimi ose trefishimi i serisë – kjo është e gjitha matematikë! Për të shmangur rezultatet e pakëndshme, ju duhet të kuptoni dallimin midis një filxhan dhe një lugë gjelle.

Herën tjetër që të mbash një mbledhje të madhe familjare, kujtoje studentin tënd se receta të mëson të llogaritësh kohën e gatimit – për shembull, 12 minuta për kile. Korrigjuar shumë minuta nga numri i paund do të sigurojë një gjeldeti me lëng ose proshutë-ndërsa duke marrë atë gabim mund të rrënojat darkë tuaj!

6. Arritja e karrierave të suksesshme
Numrat janë të domosdoshëm për pothuajse çdo punë që mund të mendoni. Nëse jeni një ndërmjetës, një CEO, një mjek, një pronar biznesi të vogël, ose një punëtor ndërtimi, matematika sigurisht që është pjesë e ekuacionit në një moment.

Animatorët, për shembull, përdorin algjebër lineare për të parashikuar se si një objekt do të rrotullohet, lëvizë dhe ndryshon madhësinë. Dizajnerët e modës duhet të kuptojnë përmasat; llogarisni zonën, perimetrin dhe diametrin; dhe vlerësoni sasinë e pëlhurave të nevojshme dhe koston e saj. Arkitektët përdorin matematikë për të përcaktuar sasinë e hapësirës që nevojitet për të ndërtuar karakteristika, për të bërë vizatime në shkallë dhe për të analizuar dhe llogaritur problemet strukturore në mënyrë që të inxhinierojë një ndërtesë të sigurt dhe të qëndrueshme. Jetë i sigurt për të ndarë shembuj nga karriera juaj!

Pra, çfarëdo qoftë karriera e ëndrrës së fëmijës suaj mund të jetë, ndihmoni në ndërtimin e një themeli të fortë në matematikë duke praktikuar aktivitetet e matematikës çdo ditë.