3 simptoma të fshehura të atakut kardiak tek femrat që nuk duhet t’i injoroni

Shëndetësia

Përshtati në shqip: Arlinda Rexhmati

Të gjithë i dimë shenjat e zakonshme të atakut kardiak tek meshkujt:

Shtrëngim në kraharor dhe një dhimbje djegëse që kalon për në krahun e majtë. Por për femrat ka dhe shenja shtesë, që shumë gra ose nuk i lidhin me atakun kardiak ose i injorojnë plotësisht.

Ja tre shenja që gratë duhet t’i kenë parasysh:

  1. Dhimbje shpine

Sipas Shoqatës Amerikane të Zemrës, gratë mund të përjetojnë dhimbje të parregullta në shpinën e tyre kur ato p  kalojnë një atak kardiak. Kjo dhimbje mund të tregojë që ka stress në muskulin e zemrës.

  1. Dhimbje nofulle

Mjekët thonë se se shumë paciente femra kanë dhimbje nofulle përpara se të përjetojnë një atak kardiak. Pas ekzaminimeve tek dentistët nuk u zbulua asnjë problem me dhëmbët apo nofullën e tyre. Dhimbja vazhdon deri kur pacientja kalon atakun kardiak.

  1. Përzierje dhe të vjella

Gratë mund të përjetojnë simptoma të ngjashme me ato të gripit disa javë përpara një ataku kardiak.

Nëse përjetoni ndonjë nga këto simptoma, ekspertët thonë se duhet të drejtoheni menjëherë për në urgjencë dhe duhet t’i besoni intuitës suaj.

Intuita është shumë e rëndësishme kur vjen puna tek ataku kardiak. Asnjëherë mos e injoroni atë. 90% e pacienteve femra që sapo kanë kaluar një atak kardiak, tregojnë se e dini se kishin një ndjenjë se kishin një problem me zemrën.

Burimi: MedicalTeam /gazetashendeti