Ballina Lajme Kosova 12 vjet nga shndërrimi i TMK-së në FSK, Kosova ka veç 2...

12 vjet nga shndërrimi i TMK-së në FSK, Kosova ka veç 2 mijë e 700 ushtarë

Këtë javë u bën 12 vite nga shndërrimi i TMK-së në Forcë të Sigurisë së Kosovës. Forca e Sigurisë së Kosovës është formuar pikërisht më 21 janar të vitit 2009, pas shpërbërjes së TMK-së, apo njohur ndryshe si Trupat Mbrojtëse të Kosovës.
Më 4 mars të vitit 2014, Qeveria e Kosovës mori vendimin që të formohen Forcat e Armatosura të Kosovës, si ushtri e Kosovës, e cila parashihet t’i mbërrijë kapacitetet që të mund të sigurojë integritetin e Kosovës. Më 14 dhjetor 2018, Parlamenti i Kosovës me 106 vota pro dhe një abstenim, miratoi tri ligjet që e ndryshojnë mandatin e Forcës së Sigurisë së Kosovës (FSK) në ushtri të Kosovës, por pa iu ndërruar emrin
E pikërisht 12 vite pas shndërrimit të TMK-së në FSK, Forca e Sigurisë së Kosovës ka gjithsej 2 mijë e 700 pjesëtarë.
Kjo është konfirmuar për lajmi.net nga zëdhënësi Ibrahim Shala.
Shala ka deklaruar se për momentin në FSK janë rreth 2 mijë e 700 pjesëtarë dhe se përpos kosovarëve, në Forcën e Sigurisë së Kosovës është edhe një numër i konsiduereshëm i pjesëtarëve të komuniteteve jo-shumicë.
Tani për tani në FSK komunitetet pakicë janë prezentë me 7.67% prej numrit të përgjithshëm.
Por ka kaluar pak kohë që nga koha kur në FSK  u hap edhe një konkurs i ri për shtimin e numrit të pjesëtarëve të saj.
Nga Ministria e Mbrojtjes kanë bërë të ditur se procedurat e përzgjedhjes nga konkursi i fundit janë ende në zhvillimin e sipër dhe se ato pritet të përfundojnë në gjashtëmujorin e parë të këtij vitit dhe se pas kësaj pritet edhe të dihet numri i saktë i pjesëtarëve që do t’i shtohen radhëve të Forcës së Sigurisë së Kosovës.
Por cila është mosha mesatare e të gjithë ushtarëve të Kosovës?
Sipas Ligjit për Shërbim në Forcën e Sigurisë së Kosovës, mosha e përcaktuar është prej 18 deri në 55 vjet, por mosha mesatare në FSK është 27 vjet.
Pas përmbylljes së procedurave të përzgjedhjes nga konkursi i fundit i cili u mbajt, nga Ministria e Mbrojtjes kanë bërë të ditur se konkursi i ardhshëm për të gjithë të rinjtë e interesuar për të qenë pjesë e FSK-së, sipas planit parashihet të jetë në gjashtëmujorin e dytë të vitit 2021.
Ndryshe kanë kaluar pak javë që nga momenti kur në Kuvendin e Kosovës u votua ligji që pjesëtarët e Forcës së Sigurisë së Kosovës të kenë të drejtën të marrin pjesë në misione jashtë vendit.
FSK pritet që në pranverën e këtij viti, saktësisht në muajin mars të zbarkojë në misionin e parë paqeruajtës, që nga shndërrimi i saj në ushtri në dhjetor të vitit 2018.
Kontingjenti i ushtarëve të Kosovës do të jetë pjesë e misionit të Gardës Kombëtare të Ajovas të Ushtrisë amerikane dhe destinacion i parë pritet të jetë Kuvajti. Kjo u bë e ditur nga Komandanti i FSK-së, gjenerallejtënant Rrahman Rama , i cili theksoi se në shqyrtim janë dy vende.
“Për vende, i kemi dy opsione, Kuvajtin dhe Irakun, por presim që shumë shpejt ta konfirmojmë këtë. Sado të jetë simbolike, pjesëmarrja jonë është shumë e rëndësishme për FSK-në dhe Kosovën”, pati thënë Rama.
Nga Ministria e Mbrojtjes ndryshe nuk kanë pranuar të japin detaje shtesë lidhur me furnizimin e fundit që FSK ka bërë me armë.
Të njëjtit shkurt thanë se mbi planin gjithëpërfshirës të tranzicionit, FSK-ja është pajisur dhe vazhdon të pajiset me armatim përkatës për misionin që ka.
“Pas përmbylljes së procedurave të përzgjedhjes së konkursit të fundit, konkursi i ardhshëm/tjetër, sipas planit, parashihet të jetë në gjashtëmujorin e dytë të vitit 2021. Mbi Planin Gjithëpërfshirës të Tranzicionit FSK-ja  është e pajisur dhe vazhdon të pajiset me armatim përkatës për misionin që e ka”.

- Artikull i sponzorizuar -

në fokus

Publikohet fotografi e rrallë e Adem Jasharit me shokët në shkollë

Ramadan Kaqkini është njëri ndër shokët dhe bashkëmoshatarët e Adem Jasharit. Shoqëria e tij me komandantin legjendar filloi në vitin 1972 atëherë...

Adem Jashari, simboli i pavarësisë së Kosovës

Në përleshjet që vazhduan deri më 7 mars, forcat serbe masakruan mbi 50 anëtarë të familjes Jashari dhe mysafirët e tyre, në...

Barku i fryrë dhe i fortë: Të gjitha shkaqet, simptomat dhe si ta parandaloni atë

Nuk është gjithmonë e lehtë të bësh një diagnozë nëse nuk shoqërohet me simptoma të tjera dhe ekziston një tendencë për ta...

14 komuna në zonë të kuqe në situatën me COVID-19

Gjithsej 14 komuna bëjnë pjesë në zonën e kuqe sipas kategorizimit të ri nga Ministria e Shëndetësisë.Nga sot e deri më 12...